АНД 5272/2016 - Мотиви - 20-10-2016

МОТИВИ

МОТИВИ

към Решение по АНД № 5272/2016 г. по описа на ПРС ХVІІ н. с.

 

Районна прокуратура гр. Пловдив е внесла за разглеждане в Районен съд гр. Пловдив досъдебно производство № 286/2015 г. по описа на Сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР гр. Пловдив с предложение обвиняемата Ц.И.П. да бъде освободена от наказателна отговорност с реализирането на административна такава на основание чл.78А от НК за извършено престъпление по чл.343 ал.1 б.Б пр.ІІ вр. чл.342 ал.1 от НК за това, че на 22.10.2015 г. в гр. Пловдив на бул. „Шести септември” при управляване на моторно превозно средство – л. а. „Фолксваген Ъп” с рег. № **, е нарушила правилата за движение, а именно:

- чл.5 ал.2 т.1 от ЗДВП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства.”;

- чл.20 ал.2 от ЗДВП – „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условя на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случаи на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.”;

- чл.116 от ЗДВП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора.”,

при което по непредпазливост е причинила три средни телесни повреди на Н.Х.Т. с ЕГН **********, а именно: контузия на главата с установена черепно-мозъчна травма, довела до изпадане в коматозно състояние по време на КТ-изследване, довела до разстройство на здравето временно опасно за живота; счупване на тялото на втори шиен прешлен и луксация между пети и шести шиен прешлен, довели до трайно затрудняване движението на врата; и счупване на трета, четвърта и пета метакарпални /дланни/ кости на лявата ръка и  прекъснати сухожилия, причинили трайно затрудняване на движенията на левия горен крайник.

         Съдебното производство се проведе по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

         Прокурорът поддържа обвинението спрямо предаденото на съд лице по посочената в постановлението правна квалификация на инкриминираното деяние, както и предложението за освобождаване на обвиняемата от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Моли съда да признае обвиняемото лице за виновно, да го освободи от наказателна отговорност и да й наложи административно наказание глоба в размер на 1200 лева и да я лиши от право да управлява МПС за срок от четири месеца. Прави се и друго искане в случай, че съдът не споделя първоначалното относно административното наказание глоба и наказанието лишаване от право да се управлява МПС – да бъде завишен размерът на глобата до 1500 лева без да бъде лишавана П. от право да управлява МПС. 

Защитникът на обвиняемата не оспорва фактите по делото, които са изложени в описателната част на постановлението на прокуратурата, не оспорва и правната квалификация на извършеното деяние. Също изразява становище, че са налице основанията за освобождаване на клиентката му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Моли съда да не лишава обвиняемата от правото да управлява моторно превозно средство, заради необходимост от ползване на автомобил при осъществяване на работата на обвиняемата, което ако бъде преценено от съда да бъде компенсирано с дори по – голям размер от минимално предвидения на административното наказание глоба.

         Обвиняемата Ц.И.П. се явява в съдебно заседание, признава се за виновна, дава кратки обяснения. Изразява съжаление за извършеното от нея. Моли съда за снизхождение и да не й налага наказание лишаване от правоуправление на МПС.

Съдът като съобрази и анализира доказателствата по делото по отделно и в тяхната съвкупност прие за установено следното:

Обвиняемата Ц.И.П. е родена на *** ***, б., българска гражданка, разведена, работеща, със средно образование, неосъждана, с ЕГН **********.

С присъда по НОХД № 399/1988 г. по описа на РС Пловдив, влязла в сила на 16.06.1988 г., обвиняемата е била призната за виновна за извършено престъпление по чл.308 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. чл.26 ал.1 от НК и й е било наложено наказание лишаване от свобода в размер на пет месеца, изпълнението на което било отложено на основание чл.66 от НК с изпитателен срок от три години. По това отдалечено назад във времето осъждане П. е реабилитирана по право – през 1991 г., а настъпилата реабилитация даде основание на съда да счита лицето по настоящото дело за неосъждана.   

Обвиняемата Ц.П. *** е правоспособен водач на моторни превозни средства от м. декември 1998 г., като притежава придобити категории „В”, „М”, „АМ” и „В1”. Тя работи като интериорен дизайнер и за изпълнение на работата си й се налагало често да пътува с управлявани от нея моторни превозни средства.

На 22.10.2015 г. малко преди обед – около 11.30 ч., П. *** лек автомобил „Фолксваген Ъп” с рег. № ** като се движела по северното платно на булеварда в посока от изток на запад. Времето било облачно, валял ситен дъжд, пътната настилка била асфалтова, мокра, без дупки и неравности. Наближавайки кръстовището на бул. „Шести септември” с ул. „Жан Жорес”, обвиняемата се престроила от дясната в лявата лента на платното за движение. Непосредствено след кръстовището на същото пътно платно имало пешеходна пътека тип „зебра”, а между северното и южното платно на булеварда имало разделителен остров.

Когато обвиняемата П. с управлявания от нея лек автомобил „Фолксваген Ъп” се намирала все още на около 50 метра преди описаната по – горе пешеходна пътека, пешеходката свидетелката Н.Х.Т. – на ** години, предприела пресичане на северното платно на бул. „Шести септември” в посока от север на юг, като се движела на около половин метър /на 0.52 м./ преди пътната маркировка, указваща наличието на пешеходната пътека. Ц.П. не възприела навреме предприелата пресичане на пътното платно на бул. „Шести септември” до кръстовището с ул. „Жан Жорес” Т., не реагирала своевременно, така че да може да намали скоростта на движение на автомобила и да спре, за да не настъпи удар с пешеходеца, в резултат на което и въпреки задействането на спирачната система на автомобила ударила с предна лява част на колата свидетелката. Тялото на пострадалата от силата на удара първо се възкачило върху предния капак, а след това било отхвърлено напред и паднало на пътното платно след пешеходната пътека. Н.Т. получила наранявания в областта на главата – с черепно – мозъчна травма, контузия на врата – със счупване на тялото на втори шиен прешлен и луксация между пети и шести шийни прешлени, счупване на дланни кости на лявата ръка и прекъснати сухожилия.

Скоростта на движение на лекия автомобил „Фолксваген Ъп” с рег. № ** към момента на удара била 37 км./ч. След привеждане на автомобила в покой водачът П. слязла от колата и отишла при пострадалата. За настъпилото ПТП с пострадало лице била подадена от очевидци сигнал на ЕЕНСП 112, като на мястото на пътния инцидент пристигнали лекарски екип и полицейски автопатрул. Пострадалата била откарана за оказване на медицинска помощ в болнично заведение в гр. Пловдив. Обвиняемата Ц.П. била изпробвана за алкохол с техническо средство – дрегер, като пробата била отрицателна.        

При управление на лекия автомобил Фолксваген Ъп” с рег. № ** при описаните по – горе начин, време и място обвиняемата Ц.И.П. е нарушила следните правила за движение по пътищата: чл.5 ал.2 т.1 от ЗДВП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства.”; чл.20 ал.2 от ЗДВП – „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условя на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случаи на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.”; и чл.116 от ЗДВП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора.”.

Според заключението на вещото лице по съдебно – медицинската експертиза по делото /л.103 – 107 от досъдебното производство/ при станалото ПТП на 22.10.2015 г. на пострадалата Н.Х.Т. е било причинено: контузия на главата с кефалхематом и кръвоизливи под меките мозъчни обвивки, коматозно състояние, счупване на тялото на втори шиен прешлен – С2, и луксация – изкълчване /антериолистеза/ между пети и шести шиен прешлен С5-С6, открито счупване на трета, четвърта и пета метакарпални /дланни/ кости на лявата ръка с разкъсване /конквасация/ на кожа, мускулатура и сухожилия. Тези травматични увреждания са причинени по механизма на удар или притискане с или върху твърд тъп предмет и добре отговарят да бъдат получени при автомобилна травма – блъскане на пострадалата като пешеходка от лек автомобил. Налице е причинно – следствена връзка между станалото ПТП на 22.10.2015 г. и получените травми от пострадалата Н.Х.Т.. Контузията на главата с установената черепно – мозъчна травма, довела до изпадане в коматозно състояние по време на КТ – изследване, се преценя като довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота. Счупването на тялото но втори шиен прешлен и луксацията между пети – шести шиен прешлен е довела до трайно затрудняване движенията на врата. Счупването на трета, четвърта и пета метакарпални /дланни/ кости на лявата ръка и прекъснатите сухожилия са й причинили трайно затрудняване движенията на левия горен крайник за срок по – голям от един месец. Разкъсването на кожата и меките тъкани на лявата длан /конквасация/ са довели до разстройство на здравето извън случаите на чл.128 и чл.129 от НК. Травматичните увреждания са били придружени от болка и страдание.

Според заключението на вещото лице по авто – техническата експертиза /л.126 – л.141 от досъдебното производство/ ударът е настъпил на платното за движение в конфликтна точка на първоначален контакт, които приблизително се намират: по дължина на около 0.3 – 0.6 м. западно от ориентира приет в протокола за оглед, а по шипочина на около 2.5 – 3.0 м. северно от южния край на платното за движение. Скоростта на движение на л. а. „Фолксваген” в момента на удара е била около 37 км./ч., която скорост е била и преди задействане на спирачната система. От момента, в който пешеходката Н.Х.Т. е навлязла на платното за движение, водачът на л. авт. „Фолксваген” при своевременна реакция и задействане на спирачната система е имал техническа възможност да установи автомобила преди мястото на удара и по този начин да избегне произшествието чрез безопасно екстрено спиране, тъй като в този момент мястото на удара е било извън опасната зона на автомобила. Основна причина за настъпилото произшествие от техническа гледна точка е, че водачът на л. авт. „Фолксваген” Ц.И.П. не е реагирала своевременно на опасността от удар с пешеходката Н.Х.Т., която е пресичала платното за движение.

Според заключението на вещото лице по допълнителната авто – техническата експертиза /л.144 – л.150 от досъдебното производство/ пешеходката Н.Х.Т. не се е движила по маркираната пешеходна пътека. Мястото на удара не се намира върху маркираната пешеходна пътека.

По делото като веществено доказателство е бил приобщен диск VERBATIM CD-R с надпис върху него „Запис ПТП 22.10.2015г.”, предаден от лицето К.В.И., който диск е бил обект на съдебно – техническа експертиза. Според заключението на тази СТЕ /л.114 – л.123 от досъдебното производство/ на диска се съдържа файл с размер 3.32 МВ и продължителност 34 сек. като вещото лице е визуализирало чрез изготвени снимкови кадри на част от моменти от записа, имащи значение за изследването.

Горната фактическа обстановка се установява безспорно и категорично от следните доказателства: обясненията на обвиняемата П., дадени в хода на съдебното следствие, от показанията на свидетелите Н.Т., Е. М., Р. М., Х. Л., А. Г., дадени в хода на досъдебното производство в разпит пред разследващ орган, ползвани на основание чл.378 ал.2 от НПК, от заключенията на вещите лица по СМЕ, АТЕ, допълнителна АТЕ, СТЕ, протокол за оглед на местопроизшествие, фотоалбум, медицински документи - истории на заболяването /ИЗ/, епикризи, резултати от изследвания, фишове, писма, справка за нарушител/водач, характеристична справка, удостоверение за семейно положение, съпруг/а и деца, удостоверение за декларирани данни, справка – данни за осигуряване, справка за съдимост, справка за регистрация и собственост на МПС, разписка, справки, констативен протокол за ПТП с пострадали лица, копия на контролен талон, на свидетелство за регистрация на МПС част І, на свидетелство за управление на МПС, ат вещественото доказателство по делото – диск VERBATIM CD-R с надпис върху него „Запис ПТП 22.10.2015г.”, намиращ се на лист 113 от досъдебното производство.

Съдът кредитира обясненията на обвиняемата П., макар и същите да са кратки за случилото се на 22.10.2015 г., доколкото са последователни, логични, кореспондиращи на гласните, писмените и вещественото доказателства по делото.

Съдът ползва като достоверни показанията на свидетелите Н.Т., Е. М., Р. М., Х. Л., А. Г., дадени в хода на досъдебното производство в разпит пред разследващ орган, ползвани на основание чл.378 ал.2 от НПК, тъй като същите са обстойни, последователни, логични, взаимодопълващи се и съответстващи на останалите доказателства по делото. Тези свидетелски показания съдът счете за обективни и правдиви.

         Съдът кредитира заключенията на вещите лица по всички изготвени експертизи – СМЕ, АТЕ, допълнителна АТЕ, СТЕ, като компетентни, изготвени с нужния професионален опит и познания, неоспорени от страните и съответстващи на останалия доказателствен материал.

При така изложената фактическа обстановка съдът прие, че с действията си обвиняемата Ц.И.П. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343 ал.1 б.Б пр.ІІ вр. чл.342 ал.1 от НК, тъй като на 22.10.2015 г. в гр. Пловдив при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил „Фолксваген Ъп” с рег**, е нарушила правилата за движение, а именно: - чл.5 ал.2 т.1 от ЗДВП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства.”; - чл.20 ал.2 от ЗДВП – „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условя на видимост за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случаи на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.”; и - чл.116 от ЗДВП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора.”, при което по непредпазливост е причинила на Н.Х.Т. с ЕГН ********** контузия на главата с установена черепно-мозъчна травма, довела до изпадане в коматозно състояние по време на КТ-изследване, довела до разстройство на здравето временно опасно за живота;  счупване на тялото на втори шиен прешлен и луксация между пети и шести шиен прешлен, довели до трайно затрудняване движението на врата; счупването на трета, четвърта и пета метакарпални /дланни/ кости на лявата ръка  и  прекъснатите  сухожилия,  причинили  трайно  затрудняване на движенията на левия горен крайник, представляващи средна телесна повреда.

От обективна страна обвиняемата Ц.П. е правоспособен водач на МПС и като такъв на 22.10.2015 г. в гр. Пловдив е управлявала лек автомобил „Фолксваген Ъп” с рег**. При управлението на автомобила по бул. „Шести септември” – в северното платно в посока от изток на запад, непосредствено след преминаване на кръстовище с ул. „Жан Жорес” е нарушила следните правила за движение по пътищата: чл.5 ал.2 т.1 от ЗДВП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства.”; - чл.20 ал.2 от ЗДВП – „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условя на видимост за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случаи на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.”; и - чл.116 от ЗДВП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора.”.

Поведението на обвиняемата по нарушаване на тези разпоредби на ЗДВП според настоящата инстанция са причината за настъпилия противоправен резултат – травматичните увреждания на св. Н.Х.Т.. С това свое поведение П. по непредпазливост е причинила на Н.Х.Т. следните травматични увреждания – контузия на главата с кефалхематом и кръвоизливи под меките мозъчни обвивки, коматозно състояние, счупване на тялото на втори шиен прешлен – С2, и луксация – изкълчване /антериолистеза/ между пети и шести шиен прешлен С5-С6, открито счупване на трета, четвърта и пета метакарпални /дланни/ кости на лявата ръка с разкъсване /конквасация/ на кожа, мускулатура и сухожилия. Контузията на главата с установената черепно – мозъчна травма, довела до изпадане в коматозно състояние по време на КТ – изследване, се преценя като довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота. Счупването на тялото но втори шиен прешлен и луксацията между пети – шести шиен прешлен е довела до трайно затрудняване движенията на врата. Счупването на трета, четвърта и пета метакарпални /дланни/ кости на лявата ръка и прекъснатите сухожилия са й причинили трайно затрудняване движенията на левия горен крайник за срок по – голям от един месец. Разстройството на здравето, временно опасно за живота, трайното затрудняване движенията на врата и трайното затрудняване движенията на левия горен крайник представляват средна телесна повреда по смисъла на чл.129 от НК.

От субективна страна деянието е извършено при форма на  вината – непредпазливост, а именно обвиняемата не е предвиждала настъпването на обществено опасните последици, но е била длъжна и е могла да ги предвиди.

С оглед на посочената правна квалификация, настоящата инстанция счита, че обвиняемата следва да бъде освободена от наказателна отговорност по реда на чл.78 А ал.1 от НК, тъй като в случая са налице всички кумулативно предвидени предпоставки за прилагането на този законов институт. П. е пълнолетно лице, не е осъждана /предвид посочената по – горе в мотивите настъпила реабилитация по право/, не се е ползвала друг път от нормата на чл.78 А от НК, за осъщественото от нея престъпление, което е извършено при форма на вина – непредпазливост, законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или пробация. Обвинението спрямо П. не касае причиняването на имуществени щети, нито пък с деянието са причинени съставомерни такива.  Поради това и съдът с решението се освободи обвиняемата Ц.И.П. от наказателна отговорност за извършеното от нея престъпление по чл.343 ал.1 б.Б пр.ІІ вр. чл.342 ал.1 от НК.

Що се касае до размерът на наказанието, като взе предвид наличните смекчаващи отговорността обстоятелства – чисто съдебно минало, трудова ангажираност, признание на вина, даване на обяснения, способстващи разкриването на обективната истина, изразено съжаление за извършеното, а като отегчаващи отговорността обстоятелства – наличието на административни наказания за други по – раншни нарушения на правилата за движение /наказвана е с девет наказателни постановления/, съдът счете, че този размер следва да се определи в размер от 1500 лева – при превес на смекчаващите административната отговорност обстоятелства, който е най – справедлив, съответстващ на обществена опасност на деяние и извършител, а и би повлиял превъзпитаващо и предупредително на обвиняемата.

Съдът като прецени цялостното поведение на обвиняемата и всички събрани доказателства за личността на извършителката на престъпното деяние, както и изразеното съжаление, както и това, че осигуряването на доходи е свързано с необходимостта от управление на моторно превозно средство, прие, че на основание чл.78 А ал.4 от НК не следва да налага на П. и наказание лишаване от право да се управлява МПС.

Налагането на административно наказание глоба в размер на 1500 лева според настоящата инстанция се явява целесъобразно – както по отношение на индивидуалната, така и на генералната превенция.

Обвиняемата Ц.И.П. следва да заплати на основание чл.189 ал.3 от НПК сумата от 600.62 лева – разноски по водене на делото – за експертизи, изготвени в хода на досъдебното производство, по сметка на ОД на МВР гр. Пловдив.

Вещественото доказателство диск VERBATIM CD-R с надпис върху него „Запис ПТП 22.10.2015г.”, намиращ се на л.113 от досъдебното производство, съдът прие, че следва да се предаде на Второ РУП на МВР гр. Пловдив за връщането му на лицето К.В.И. с ЕГН ********** от гр. Пловдив.

         По изложените мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

 

 

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА! В.Т.